Kängor för varje stil och varje årstid

Traditionellt sett så har grova stövlar och liknande skor inte ansetts moderiktiga utan mer som ett måste för den som arbetar i skog och mark eller som av annan anledning behöver skor som verkligen skyddar fötterna. Det är under senare årtionden som kängor med stålhättor inte bara tagits fram för verkstadsarbetare utan även för modemedvetna. Nu måste man inte satsa på kängorna som är grova och stryktåliga för att man vill ha ett skodon som klarar lite mer och som ser rejält ut. Det finns många olika stilar och man kan matcha i enlighet med sin personlighet eller med de behov som föreligger i enlighet med årstid.

Coola kängor

Kängor till kille
Kängor till man

Vad coolt egentligen innebär beror förstås på vem man är. En hipster kanske anser att ett par traktorkängor i vitt är precis vad som ska till för att outfiten med minikjol och sweatshirt ska bli rätt. En annan tycker mest att kängorna med gummisulor som ser ut som traktordäck är löjliga och ser istället en äkta Dr Martens känga som det som verkligen är finfint. Nu är detta förstås något som de flesta hipsters kommer att hålla med om och man behöver verkligen inte kategorisera sig inom en viss stil eller inriktning för att hitta rätt bland kängorna som erbjuds av de olika modehusen. Det man ska tänka på är hur hög kängan ska vara samt hur grov man vill att den ska framstå. Under sommaren så är det onekligen skönt med tygvarianterna som släpper in luft medan vinterns slask kan kräva lite mer så att man inte ska bli blöt och kall om tårna.

Elegant och klassiskt

Det finns också modeller som anses vara riktiga klassiker. Här finner vi vackra skor som Jodpuhrs som man kan bära oavsett om man kan rida eller inte. Tycker man inte om knäppningen längst upp så kan man skaffa varianten där man enkelt glider i med foten men ändå får ett skodon som andas brittisk pop på 1960-talet. Den här typen av skor passar verkligen i de flesta sammanhang och gillas skarpt av de som behöver se lite elegantare ut men som ändå vill ha en tuff framtoning samt en sko som håller måttet. Tänk på att klassiska Jodpuhrs ofta kommer utan extra sula och det måste man ordna med för att skon verkligen ska hålla i längden.

Bra fäste och balans

Kängor för vandring
Känga för vandring

Man kan vara hur petig som helst med design och form, men om en känga inte har ett bra fäste så är den inte skön att gå i. Med kängor så förväntar man ju sig att det ska gå bra att kliva fram på ett säkert sätt. Då får det inte bli så att man får en sko som inte ens klarar av lite glassplitter på trottoaren eller snöslask. Tygmodellerna har bra sulor men de är inte så smarta under höst och vinter då de lätt blir blöta varpå det alls inte är bekvämt. Kallare årstider kräver bättre material som läder eller kanske gummi. Det finns otroligt snygga gummikängor som är en slags blandning mellan gummistövel och klassisk känga. Ta en titt här för kängor till man.